Zboże na świecie

rzodkiewka

Uprawa zboża na świecie

W górach i na północy zaczynało coraz bardziej
panoszyć się w polach pszenicy, gdyż mniejsze od
niej miało wymagania i lepiej znosiło mrozy. Im wyżej,
im dalej na północ, tym silniej zachwaszczało swego gospodarza.
Tam wreszcie, gdzie pszenica ginęła na zbyt ubogiej
glebie lub wskutek ostrych podmuchów mrozu, żyto
pozostawało tryumfalnie na polu, jako jedyne zboże. Natomiast co raz więcej widać ogłoszeń sprzedam melony.
Walkę między tymi dwoma zbożami możemy obserwować
i dzisiaj w krajach dalekiej Azji. W starożytnych czasach
zaś krążyła legenda o tym, jak to w górach pszenica wyradza
się w żyto. Pierwotnie używano ziaren żyta tylko w latach
głodu i klęsk nieurodzaju. Po tym dopiero, poznawszy
jego skromne wymagania, przystąpiono do regularnej uprawy.
Dzisiaj zboże to posiada wielkie znaczenie w całej
Europie środkowej, a w Polsce stało się najważniejszym
zbożem chlebowym.
Podobna była historia owsa.

Tak bardzo oswoiliśmy się z widokiem pól uprawnych,
a życie naszych wieśniaków tak silnie wiąże się z pracą
na roli, że trudno nam wyobrazić sobie warunki życia
w dawnej zamierzchłej przeszłości. A jednak dzisiejszy
stan rzeczy pokazał, że skupię rzodkiewkę to normalna sprawa i  poprzedzały długie wieki zmagań się człowieka
z nieokiełznaną przyrodą, liczne walki roślin pomiędzy
sobą oraz ich długie i dalekie wędrówki.
Powstaje więc nowe zagadnienie: gdzie jest ojczyzna naszych
zbóż? Może i one przywędrowały do nas z dalekich
krajów?

Pochodzenie zbóż

Niełatwo jest wykryć pierwotną ojczyznę zbóż, gdyż
w Europie, Azji i Afryce początki ich uprawy sięgają nie-
pamiętnych czasów. Od tysięcy lat rozprzestrzeniają się
zboża w Starym Świecie zdobywając coraz to nowe tereny;
świadczą o tym różne wykopaliska i dane historyczne. Widać różne zboża na internetowej giełdzie rolnej.
Badania przyrodników, którzy starali się wykryć punkt
wyjścia dla tych wędrówek, szły w dwóch kierunkach.
Jeden z nich reprezentują przyrodnicy rosyjscy. Opierają
się oni na przypuszczeniu, że w krajach, z których
pochodzą rośliny uprawne, musiało się rozwinąć najwięcej
odmian. Niektóre z tych odmian powędrowały potem
na inne tereny, inne zaś pozostały w granicach swej ojczyzny.
Rozległe badania, jakie botanicy rosyjscy przeprowadzili
w ostatnich latach, wykazały, że bogactwo odmian
jest rzeczywiście w niektórych krajach bez porównania
większe niż gdzie indziej. W Afganistanie np., kraju zaledwie
dwukrotnie większym od Polski, jest około 60 odmian
pszenicy pospolitej. Niektórych z tych odmian nie
ma poza tym na całym świecie.

Ten wpis został opublikowany w kategorii melony, rzodkiewka i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.