Rozwój bakterii w roślinach

Pokrowiec roślinny

Przy tym pod pokrowcem roślinnym temperatura
jest równiejsza, więc życie bakteryjne rozwija się
równiej, normalniej. Skup dyni ma również problem z bakteriami na warzywach. Różnice między poszczególnymi roślinami
są pod tym względem olbrzymie. Np. bardzo bujna lucerna
posiada tak bogate ulistnienie, że gdyby rozpostrzeć liście i ułożyć
je poziomo, okryłyby 85 razy ziemię, na której lucerna rośnie,
t. zn. na każdym ha lucerny powierzchnia jej liści wynosi
85 ha. Dla koniczyny czerwonej stawka ta wynosi 26. Rośliny
kłosowe nie są już tak bogato ulistnione. Dla owsa powierzchnia
liści, przypadająca na każdy nr, wynosi średnio według
Wernera 21 nr, dla pszenicy 17, dla żyta 15, dla jęczmienia tylko
14. Nic dziwnego, że te duże różnice ulistnienia wywołują
poważne różnice w strukturze gleby po zejściu jakiejś rośliny.
Wiemy z praktyki, że jęczmień pozostawia po sobie glebę przeważnie
w stanie zbitym, a owies w stanie pulchnym.

Po koniczynie, której pokrowiec mógłby ziemię okryć 26 razy, gleba
wychodzi w doskonałej strukturze, o ile koniczyna rosła bujnie. Informacja, sprzedam por rozbiegła się po całej wsi.
Okopowe posiadają stosunkowo do innych roślin bardzo
skąpe ulistnienie. Powierzchnia ich liści byłaby w stanie okryć
glebę, na której rosną, zaledwie 2 — 3 razy, a nawet niektórych
okopowych niecałe dwa razy. Kukurydza posiada na każdym
metrze” średnio 2 m2 liścia. To małe ulistnienie wywołuje
potrzebę ochrony ze strony człowieka. Rośliny słabo ulistnione
nie bronią swego siedliska dostatecznie. Ziemia wokoło
nich zeskorupia się, wysycha, chwasty ją porastają. To też warzywa
wymagają stałego pielęgnowania. Im powolniejszy rozwój
liści i im mniej bogaty, tym częstsze i energiczniejsze powinny
być zabiegi rolnika, czy ogrodnika.
Z ulistnieniem łączy się wysychanie ziemi.

Kupię jeżyny

Kupno jeżyn zazwyczaj odbywa się w lato. Wprawdzie bujny pokrowiec liściasty chroni glebę przed zaskorupieniem
się i parowaniem, lecz sam przez się zużywa tym więcej wilgoci,
im jest bujniejszy. Im przeto jest bujniejszy pokrowiec,
tym większe jest zapotrzebowanie wody. Nie jest to jednak prosty
stosunek, bo stopień wydzielania wody przez liście zależy
nie tylko od ich powierzchni, lecz również w dużym stopniu od
budowy szparek liściowych, przez które woda paruje.
Rolnictwo rozporządza wynikami doświadczeń z zeszłego wieku.
Woliny na podstawie tych wyników tak grupuje rośliny.
Najwięcej zapotrzebowania wody ma wieloletnia trawa.
Sprawa to dla sadownictwa bardzo ważna. Trawy i koniczyna
ze wszystkich roślin najwięcej wyczerpują ziemię z wilgoci

Ten wpis został opublikowany w kategorii dynia, jeżyna, por i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.