Problemy z ziarnami

Przechowywanie zboża

Ilość wody, do której ziarno może doschnąć nie
zawsze jest odpowiednia dla przechowania towaru.
Poza tym może ziarna nasiąknąć wodą z zewnątrz,
z powietrza; może się też wytworzyć woda i w samym
ziarnie, z jego zapasów pokarmowych. Skup jęczmienia kupuje w dobrej cenie wszystkie zboża.
Tam, gdzie dużo deszczów pada, od maja do
końca dojrzewania, nawet w okolicach zwykle suchych,
nie da się otrzymać ziarna bardzo suchego
i suszenie sztuczne nic nie pomoże, gdyż ziarno
dosuszone, po wysypaniu z suszarni wraca prawie
zupełnie do charakterystycznej dla danej
okolicy lub dla danego roku, wilgotności.

Dosuszanie
jest korzystne, zmniejsza niebezpieczeństwo
psucia się, ale tylko przejściowo obniża %
wody. Z okolic wilgotniejszych i w latach wilgotniejszych
nie spodziewajmy się suchego ziarna,
i przy zawieraniu umów, nie zobowiązujmy się do
dostawy zboża poniżej 12—13%.
Ziarno powyżej 17 % wody jest mniej pewne i da
się przechowywać dłużej tylko przy kosztownym
przesuszaniu i przewietrzaniu, gdyż nie tylko łatwo
wciąga wilgoć z powietrza, ale i zawarte w nim
zapasy pokarmowe zaczynają się silniej rozkładać
co powoduje wydzielanie wody wewnątrz samego
ziarna.

Życie ziarna

Ziarno żyje bowiem i jest zdolne do
kiełkowania, a wynikiem życia ziarna, jest wydzielanie
wody, ciepła i gazu — bezwodnika węglowego. Wszystkie rodzaje ziaren można nabyć na giełdzie zbożowej.
Ziarno żywe, nawet przeznaczone na
przeróbkę (nie mówiąc już o jęczmieniu browarnym,
czy przeznaczonym do gorzelni, który musi
kiełkować), łatwiej uchronić od niepożądanych
zmian wewnętrznych, gdyż samo się broni, a my
mu tylko w tym pomagamy.
Suche pomieszczenie, przewietrzanie od czasu
do czasu, nie trzymanie gó przez czas dłuższy
w zbyt grubych warstwach — oto warunki niezbędne,
by ziarno nie żyło zbyt silnie i nie zawilgło
ze szkodą dla wartości. Grożą nam podczas przechowania zawsze cztery
możliwości zmian.

Gdy ziarno przechowywane jest w pomieszczeniu
zimnym, ale nie przewiewnym i ciemnym —
są warunki do rozwoju pleśni, która go mniej lub
więcej wyraźnie pokrywa. Nabiera ono stęchłego
zapachu. Im silniej pleśń rozwinięta, tym wyraźniejszy
zapach i tym wyraźniejsze i liczniejsze
plamki na powierzchni ziaren. Cena owsa i innych zbóż różni się od siebie.
Dla skiełkowania potrzebna jest wilgoć w takiej
ilości, by mogło ono napęcznieć, i odpowiednia
temperatura. Gdy pomieszczenie jest cieplejsze,
mniej przewiewne, następuje napęcznienie,
lekkie zagrzanie i rozwój zarodka. Gdy to trwa
dłużej, na zewnątrz wydostają się najpierw korzonek,
a później i łodyżka.

Ten wpis został opublikowany w kategorii jęczmień, owies i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.